Ana içeriğe atla

Raspberry pi 3 Çok Amaçlı Kutu

Raspberry pi geliştiriciler tarafından birçok çeşit alanda projelerde kullanılmakta. Hazır satılan raspberry pi kutularını kullanmak genelde ilk seçeneği oluştursa da, her projeye göre farklı koruma seçenekleri görmek mümkün. Ben de sabit bir amacı olmayan ve sürekli denemeler yaptığım Rpi3 geliştirme kartım için çok amaçlı kutu hazırlamaya çalıştım.
Kutunun özelliklerini şu şekilde belirledim;

  1. Tüm giriş çıkışların bağlantısında kolaylık
  2. Raspberry pi 7″ dokunmatik ekranı için bağlantı ve koruma
  3. Ses sistemi (2*3w lık mini anfi ve hoparlör)
  4. Hafıza kartları için saklama alanı (farklı os yüklü hazırlanmış hafıza kartları)
  5. Güç anahtarı ve güç adaptörü için özel giriş
  6. Microusb kablosu (5v telefon şarj için ve başka geliştirme kartlarına güç vermek için)
  7. Üç usb uçlu güç girişine bağlanabilir kablo (s-link 3 portlu taşınabilir şarj aleti ile kutuya güç vermek için. Akım yetersiz gelmemesi için 2.1a – 1a – 1a olan çıkışların tümü bağlanabilir.)
Nasıl yaptım kısmına gelirsek;


  • Matkap, sprey boya, vernik , lehim aleti, sıcak silikon tabancası gibi alet ve malzemeler kullandım.
  • Ahşap bir saklama kutusu (genelde boyama vs amaçlı satılıyor) alıp tüm bağlantı ve çıkışlar için delikleri açtım.
  • Ekran bağlantı kablolarını yerleştirip ekranı monte ettim. Raspberry pi kutunun köşesine gelecek şekilde yerleştirdim.
  • Görüntü çıkışı hdmi sol tarafta uzatma kablosu ile kutu üzerine giriş oluşturdum. Sağ tarafta ise crt (tüplü) televizyonlar için Tos çıkış bağlantılarını yerleştirdim. Aynı zamanda analog ses çıkışı kutuda yer alan anfiye gittiğinden sağ tarafta yer alan bu çıkışlar rpi kapalıyken giriş olarak kullanılabiliyor. Yani telefonu takıp müzik dinleyebilmek için. Bu çıkışları kart üzerinde doğrudan lehimledim bu sayede gerektiğinde kulaklık takabilirim.
  • Arka tarafta açma kapa düğmesi güç girişinin yanına monte ettim. S-link Power bank güzel bir mobil kullanım sunuyor.
  • Ön tarafta ses için anfi kapama açma ve ses seviyesi potu bulunuyor. Hoparlör sesini dengelemek için üst kısma bir parça daha kontraplak yerleştirdim.
Sonuç?

Fişe takıp hemen çalışmaya başlayabiliyorum. Kullanım amacım ise;
Raspbian yüklü kart ile sunucu , gpio kontrol, programlama, web gezinti ve günlük bilgisayar kullanımı gibi işlerimi görebiliyorum.
Retropie yüklü kart ile de birçok eski oyun konsolu ve atari salonu oyunlarını oynayabiliyorum. Fişe takıp , gamepadleri takıp hemen oyun oynamaya başlayabiliyorum.
Osmc yüklü kart ile de film-dizi işleme işlemlerimi rahatlıkla yapabiliyorum.
Bunların tümünü ister 7″ ekranda ister görüntü çıkışı ile televizyonlarda rahatlıkla yapabiliyorum. Şimdilik tüm amaçlarıma hizmet edecek özelliklere sahip.
Merak ettiğiniz detayları sorabilirsiniz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mikroskop Gözlemi - Paramesyum Kültürü

Mikroskobik canlılarından birkaç örnek gözlemek için sınıf etkinliğinde kullanılmak üzere bir kültür ortamı oluşturduk. Bu ortam için bir miktar akvaryum suyu aldık. İçine canlı bir yapraklı bitki bir parça, bir tutam toprak, kuru yaprak attık. Ağzını peçete ile örtüp lastik ile tutturduk. 2 hafta mutfakta rafta ışıklı bir ortamda beklettikten sonra hazırladığımız preparatta aşağıdaki gözlemleri gerçekleştirdik. Fotoğraf ve videolar telefon adaptörü aracılığıyla telefon kamerası ile kaydedildi. Resimlerin kaliteli versiyonlarını linkten indirebilirsiniz: Mikroskop Gözlemi

MQTT Broker Kurulumu – Mosquitto ve deneme

MQTT (Message Queuing Telemetry Transport), nesnelerin interneti alanında önemli haberleşme protokollerinden biridir. Kısaca bir sunucu üzerinden (broker) bir cihazın yayın yapması (publish) ve başka bir cihazın da bu yayını takip etmesi (subscribe) ‘ne dayalı bir yapıdır. Yayın ve takip işlemleri broker üzerinde açılan topicler üzerinden olur. Örneğin; Publisher1 isimli yayıncımız brokerda /ev/priz1 isimli topic (konu) içine ‘aç’ diye yayın yapar. Prize bağlı röle içeren Subscriber1 isimli takipçimiz de brokerdaki /ev/priz1 isimli topic değerini takip eder. ‘aç’ yayınını gören Subscriber1 röleyi sürüp prizi aktifleştirebilir. Aynı topic için birden fazla yayıncı olabilir. (aile üyelerinin telefonlarından aynı prizi kontrol edebilmesi) Bir yayıncı birden fazla topic için yayın yapabilir. Örneğin nem ve sıcaklık sensörü olan cihaz bu değerleri /sensor/nem ve /sensor/sicaklik gibi iki ayrı topic için yayın yapabilir. Yine bir topic’i birden fazla subscriber takip edebilir.(...

Mitoz-Mayoz Görselleri