Ana içeriğe atla

Raspberry pi nedir? Niçin alınır?

2012 yılında satışa çıktığında bu kadar ses getireceği biliniyor muydu acaba? Raspberry pi, single board computer (tek kart bilgisayar) kategorisinin yıldızı. Alternatifleri günümüzde performans açısından onu geçmiş versiyonlar sunsa da birçok projede kullanmak için en uygun karttır kendisi. Şimdilik en güncel versiyonu raspberry pi 3, 64 bit 4 tane 1.2ghz hıza sahip çekirdek,1gb ram barındırıyor. 4 usb portu, 1 ethernet, wifi+bluetooth ile günlük bilgisayar işlerinizi bile rahatlıkla yapabileceğiniz bir bilgisayar kartı. Teknik özellik detayını satış sitelerinden bakabilirsiniz. Ben robotistan firmasından alıyorum genelde elektronik malzemeleri. şu an için 140 liralık fiyata sahip olan raspberry pi 3 stoklarda bulunmuyor pek çünkü yeni bir vergilendirmeye tabi tutuldu. Sadece bu değil wifi içeren iot projelerinde kullanılan birçok ürün aynı vergilendirmeye girdi. Trt bandrolünü burdan tebrik ediyoruz!..Herneyse…

Peki bu ürünü alsam mı diye bir düşüncesiniz ancak kararsızlığınız var diyelim. Belki karar vermenizde yardımcı olabilirim.
Öncelikle ürünü kullanmak için minimum gereksinimler;
  • güç adaptörü
  • hafıza kartı
  • hafıza kartına işletim sistemini kurmak için başka bir bilgisayar
  • klavye,fare
  • monitör (hmdi giriş seçeneği önemli. Tabi isterseniz eski bir crt (tüplü) televizyonu da analog video çıkışından kullanabilirsiniz.)
Neden almalısınız ?
  • Robot çalışmaları, sensör okumaları, akıllı ev sistemleri, internet üzerinden okuma ve kontrol projeleri için tercih edebilirsiniz.
  • Oyun – Kendinize bir oyun konsolu yapabilirsiniz. Retropie işletim sistemi , özellikle eski konsol hastalarının rüyalarını gerçeğe dönüştürmede büyük kolaylık sağlıyor. (Cabinet örnekleri)
  • Multimedia – Osmc işletim sistemi , Video-müzik-fotoğraf albümleri için çok güzel bir arayüz sunuyor. Şunu söylemem gerekir ki, 150 tl değerindeki ekran kartı olan güncel bir orta seviye çift çekirdekli bilgisayarda 40 gb lık bir blu-ray sanal diskini oynatmak için saatlerce uğraşmama rağmen verim alamazken, raspberry pi b+ ilk modellerinden olan kart ile, takılmadan oynatınca ağzım açık kalmıştı. İleri geri sarma gibi müdahalelerdeki akıcılık, kullanım kolaylığı karta olan sevgimi katladı
  • Gündelik – Raspbian işletim sistemi web gezintisi, ofis yazılımları , müzik dinleme, e-mail gönderimi gibi günlük işlerinizi Rpi 3 ile oldukça hızlı yapabilirsiniz. Tabi 1000 liralık bilgisayar performansı göstermesini beklememek gerekir.
Alternatiflerinden ayıran nedir?

Banana pi, orange pi gibi farklı alternatifleri oldukça yaygınlaştı. Buna rağmen alternatifleri alırken iki kere düşünmek gerekiyor. Kullanım amacınızı baştan belirleyip tercihinizde acele etmemeniz önemli.

Raspberry pi sitesine girdiğinizde download bölümünden farklı işletim sistemlerini kolaylıkla indirip hafıza kartına aktardığınız tek yapmanız gereken hafıza kartını Rpi ‘a yerleştirmek fişe takmak. Donanım sorunuyla, sürücü ayarlamasıyla uğraş ve çaba minimum düzeyde. Geniş kullanıcı ve geliştirici kitlesi sorunların hızlı çözülmesinde ve yazılım sorunlarının minimum düzeyde kalmasını sağlıyor.

Bu nedenle alternatif kart almadan , forum sitelerinin ne kadar aktif olduğuna iyi bakmanızı öneririm. Ben linux sürücüleri geliştirmek, donanım sorunları çözmek istiyorum, her sorunu kendim çözmek kendimi geliştirmek istiyorum derseniz durum değişir tabi.

Örneğin Raspbian işletim sistemi ile Rpi 3 kartıyla youtube sitesinden 720p çözünürlüğünde video izlenebilirken, donanım açısından daha performanslı olan orange pi plus 2 kartıyla hangi linux dağıtımını denersem deniyim 360p videolarda bile akıcılık yakalayamadım. Benim beceriksizliğim tabi ki ama ben sürücü yazılımı geliştirmek istemiyorum. Bu sorunu çözen bir geliştirici kitlesi de yok.

İleri düzey linux ve programlama bilginiz yoksa raspberry pi 3 kartını tercih etmenizi öneririm.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mikroskop Gözlemi - Paramesyum Kültürü

Mikroskobik canlılarından birkaç örnek gözlemek için sınıf etkinliğinde kullanılmak üzere bir kültür ortamı oluşturduk. Bu ortam için bir miktar akvaryum suyu aldık. İçine canlı bir yapraklı bitki bir parça, bir tutam toprak, kuru yaprak attık. Ağzını peçete ile örtüp lastik ile tutturduk. 2 hafta mutfakta rafta ışıklı bir ortamda beklettikten sonra hazırladığımız preparatta aşağıdaki gözlemleri gerçekleştirdik. Fotoğraf ve videolar telefon adaptörü aracılığıyla telefon kamerası ile kaydedildi. Resimlerin kaliteli versiyonlarını linkten indirebilirsiniz: Mikroskop Gözlemi

MQTT Broker Kurulumu – Mosquitto ve deneme

MQTT (Message Queuing Telemetry Transport), nesnelerin interneti alanında önemli haberleşme protokollerinden biridir. Kısaca bir sunucu üzerinden (broker) bir cihazın yayın yapması (publish) ve başka bir cihazın da bu yayını takip etmesi (subscribe) ‘ne dayalı bir yapıdır. Yayın ve takip işlemleri broker üzerinde açılan topicler üzerinden olur. Örneğin; Publisher1 isimli yayıncımız brokerda /ev/priz1 isimli topic (konu) içine ‘aç’ diye yayın yapar. Prize bağlı röle içeren Subscriber1 isimli takipçimiz de brokerdaki /ev/priz1 isimli topic değerini takip eder. ‘aç’ yayınını gören Subscriber1 röleyi sürüp prizi aktifleştirebilir. Aynı topic için birden fazla yayıncı olabilir. (aile üyelerinin telefonlarından aynı prizi kontrol edebilmesi) Bir yayıncı birden fazla topic için yayın yapabilir. Örneğin nem ve sıcaklık sensörü olan cihaz bu değerleri /sensor/nem ve /sensor/sicaklik gibi iki ayrı topic için yayın yapabilir. Yine bir topic’i birden fazla subscriber takip edebilir.(...

Mitoz-Mayoz Görselleri